Mansur Yavaş’tan skandal “Devlet Öcalan’ı serbest bırakmaya çalıştı”!
Mansur Yavaş, AK Parti’nin terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevinden tahliyesi için kanun teklifi getirdiğini iddia ederken, CHP bu tekliflere engel oldu.
İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Mansur Yavaş’ın Fox TV canlı yayınında yaptığı bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için açıklama yaptı.
İddia 1: 2003’te Topluma Kazandırma Yasası ile Öcalan’ı tahliye etmeye çalıştılar
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “2003 yılında yürürlüğe giren Topluma Kazandırma Kanunu’nda “Her ne isim altında olursa olsun en üst idari birimde yer almış olanlar ve terör örgütünü hepsini etkileyecek şekilde yönlendiren ve yönetenler bu kanundan yararlanamaz. “Hüküm açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla terör lideri Abdullah Öcalan’ın bu yasadan yararlanması mümkün değildir.”
İddia 2: 2006’da Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılan değişiklikle Öcalan’ı serbest bırakmak istediler
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
2006 yılı “Terörle Mücadele Kanunu ile İçişleri ve Adalet Komisyonları Raporlarının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın bir bölümü okundu, terör örgütünün elebaşının serbest bırakılacağı yorumlandı. Bu yasa tasarısının CHP’li milletvekillerinin itirazları üzerine geri çekildiği de iddia edildi.
Öncelikle yasa tasarısından çıkarılan madde, iddia edildiği gibi CHP’nin itirazı ya da şüphe nedeniyle değil, aslında yasa tasarısında var olduğu için “tekrar” olduğu gerekçesiyle yasa tasarısından çıkarıldı. Türk Ceza Kanunu’nun 221. maddesi.
Etkin Pişmanlık Kanunu (TCK 221) incelendiğinde, örgütün kurucusu veya yöneticisinin “suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu, ancak amacı doğrultusunda suç işlemeden örgütü dağıttığı” belirtilmektedir. teşkilatın dağılmasını sağlar” hükmünden yararlanır.
Buna göre 40 bin insanımızın ölümüne sebep olan bir kurum yöneticisinin Aktif Pişmanlık Yasası’ndan faydalanması mümkün değildir.
2006 yılında gündeme gelen benzer iddialara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör lideri Öcalan’ın serbest bırakılmasını vatan hainliği olarak nitelendirdi.
TCK 221 unsuru yürürlükte olmasına rağmen terörist Öcalan’ın elebaşının cezaevinde olması da tüm iddiaları yalanlıyor.
3. İddia: 2013’te TCK 221’i değiştirerek Öcalan’ı serbest bırakmaya çalıştılar.
TCK 221’de 2013 yılında herhangi bir düzenleme yapılmadığı belirtilen açıklamada, “Ekranda görüntülenen kanun taslağı 2014 tarihli Terörün Sona Erdirilmesi ve Sosyal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun taslağıdır. “TCK 221’den terör örgütü yöneticileri yararlanacak” Açıklamada, “TCK 221 yürürlükte olmasına rağmen terörist Öcalan’ın cezaevinde olması tüm iddiaları net bir şekilde yalanlıyor” denildi.
AMAÇ PKK İÇİNDEKİ KORUYUCU HAREKETİ HIZLANDIRMAK
Düzenlemelerin PKK terör örgütünün tasfiyesini hızlandırmak amacıyla yapıldığı vurgulanan açıklamada, “Öncelikle iddiaya ilişkin tüm yasa tasarıları ve kanunlar, teröre karşı çok yönlü aktif mücadele için hazırlanmıştır. Terör örgütü tarafından cebir veya kandırma yoluyla dağa götürülen şahısların kaçmasını sağlamak ve dağ timi içinde dağılma sürecini hızlandırmak amacıyla yapılan düzenlemeler Tez kanunu ve kanunlar yürürlüğe girmesine rağmen terör liderinin Abdullah Öcalan’ın cezaevinde olması iddiaların asılsız olduğunun en kolay ve net göstergesidir.Ancak bu tweet dizisinde 3 tarih için 3 argüman da incelenerek konunun jenerik boyutu da ortaya çıkmıştır” dedi.